Článek v audio verzi Getting your Trinity Audio player ready... |
Pokud jde o moderní komerční hydroponii, ta je obvykle poměrně primitivní: rostliny se pěstují na deskách z minerální vlny, několikrát denně se zavlažují a 25 až 30 procent živného roztoku se vypouští do prostředí, aby se zabránilo hromadění solí. Ekologie dostává zabrat a ve velkém se takto produkují leda růže bez vůně a zelenina či ovoce bez chuti.
Oproti tomu aeroponie – přesněji řečeno aerohydroponie – využívá uzavřené systémy a vysoce kvalitní živiny. Díky precizní kontrole hnojení, bohatému okysličení kořenové zóny a přímému přístupu ke kořenům se pak nabízí mnoho zajímavých možností. Podívejme se proto na konkrétní aplikace této technologie, která navíc umožňuje každému pěstovat své oblíbené rostliny doma!
Přístup ke kořenům
Jedním z nejzajímavějších aspektů aerohydroponického pěstování je přístup ke kořenům. Věděli jste, že u řady léčivých rostlin se účinné látky nacházejí právě v kořenech? A v některých případech se účinné látky v nadzemních částech rostliny liší od těch v kořenech. Pro jejich získání je ale nutno rostlinu sklidit. Ve volné přírodě to vede k nadměrné likvidaci léčivých rostlin, které se stávají ohroženými.
Aerohydroponie umožňuje efektivní sklizeň kořenů či extrakci cenných molekul z roztoku.
Díky naší technologii jsou kořeny ponořeny v živném roztoku a jsou volně přístupné, což umožňuje jejich kontinuální sklizeň, aniž by rostlina musela zemřít. Pro udržení rovnováhy je samozřejmě nutné zastřihávat i nadzemní část. Někdy tedy lze sklízet i tuto biomasu, jindy je jednoduše kompostována. Sklizené kořeny jsou čisté a před zpracováním je není třeba omývat. Rovněž jsou bohaté na účinné látky. Úpravou živin je možné výrazně zvýšit množství účinných látek v rostlině, dokonce lze přizpůsobit výživu tak, aby se zvýšila produkce konkrétních molekul.
PAT vstupuje na scénu
Existuje ale ještě inovativnější způsob, jak sklízet aktivní sloučeniny rostliny, aniž by došlo k jejímu zničení. Dokonce není potřeba ani zastřihávat nadzemní části. Tato metoda se již zavádí do komerční výroby a je chráněna mezinárodním patentem.
Jedná se o postup vyvinutý soukromou laboratoří PAT (Plant Advanced Technology) ve spolupráci s Francouzským národním institutem pro zemědělský výzkum. Umožňuje přechod aktivních molekul z kořenů do živného roztoku, z něhož jsou následně extrahovány.
Autoři této metody to označují jako „dojení rostlin“. Ty se poté zotavují a pak se znovu „dojí“. Tato technika údajně výrazně zvyšuje produkci aktivních molekul – u některých rostlinných druhů až desetinásobně.
Při přechodu od laboratorního výzkumu ke komerční výrobě si společnost Plant Advanced Technology vybrala pro vybavení svých produkčních skleníků jeden z našich systémů – GrowStream. První takové zařízení je již v provozu v severovýchodní Francii a plánuje se výstavba dalších.
Tyto dvě techniky – sklizeň kořenů a extrakce molekul z roztoku – otevírají nové příležitosti pro pěstitele, zejména provozovatele skleníků, kteří se v současnosti bez státních dotací jen těžko uživí.
Lukrativní skuliny a plodiny
Zřízení aerohydroponického systému v komerčním měřítku je poměrně nákladné a u většiny tradičních zeleninových plodin se nemůže vyplatit. Na trhu však existuje řada vysoce lukrativních skulin.
Například je obtížné pěstovat ziskově rajčata. Pěstování cherry rajčat však může být vysoce ziskové. Standardní rajčata se pěstují v průmyslovém měřítku, takže je obtížné jim konkurovat, zatímco cherry rajčata zůstávají napůl domácím produktem.

Další příklad pochází z Kalifornie, kde byla vysoká poptávka po bazalce. Vytvořili jsme pěstební provoz o rozloze 100 metrů čtverečních, který za pouhé tři měsíce vynesl 8 000 dolarů – což více než pokrylo investice do vybavení. Jedná se o jeden z mála případů v tradičním zemědělství, kdy se vybavení zaplatilo během první sklizně.
Z vypěstovaných rostlin lze také získávat esenciální oleje. Vzhledem k tomu, že aerohydroponie umožňuje rychlou produkci vysoce kvalitní biomasy, lze díky malé ploše zásobovat třeba i komerční lihovar.
U netradičních plodin existuje mnoho dalších možností. Jeden z našich klientů využívá aerohydroponii ke komerčnímu množení masožravých rostlin. Jiný produkuje vzácné rostliny, které je obtížné pěstovat mimo jejich přirozené prostředí.
My sami experimentujeme s pěstováním japonského křenu Wasabia japonica, jehož oddenek se používá k výrobě wasabi coby přílohy k sushi. V Japonsku tato rostlina roste v drsných podmínkách hor, kde komerční provozy nefungují. Jedná se o dlouhodobý experiment – oddenek dozrává pět let, než se může začít prodávat!
Pěstování v extrémních podmínkách
Jeden z prvních aerohydroponických systémů, který jsme navrhli v polovině osmdesátých let, používal tým inženýrů na misi v africké Sieře Leone. Pracovali v těžební oblasti, kde byla půda tak chudá, že tam nic nerostlo. Po několika neúspěšných pokusech o zahradničení nás požádali o vytvoření systému, který by jim zajistil čerstvou zeleninu.
Naše technologie jednoho dne umožní i produkci potravin ve vesmíru.
Podobně jsme vyvinuli systém pro antarktickou expedici, která musela snášet tuhou zimu. Pěstební komora byla dokonce vybavena houpacími sítěmi, takže členové týmu mohli střídavě odpočívat, zahřívat se a využívat tamní světlo.
Naše technologie ostatně jednoho dne umožní i produkci potravin ve vesmíru. Jedním z klíčů k dlouhodobému přežití na vesmírné stanici bude schopnost pěstovat čerstvé potraviny. To je zatím pohádka budoucnosti, nicméně tady na Zemi se využití aerohydroponie neustále rozšiřuje. Jedná se ekologický způsob pěstování rostlin ve velkých objemech, a to i tam, kde to dříve nebylo možné.
Více různých hnojiv a hydroponických pěstebních systémů najdete na stránkách Terra Aquatica.