Magazín Konopí
  • Domů
  • Rubriky
  • Aktuální vydání
  • Předplatné
  • Prodejní místa
    • Prodejní místa č. 34
    • TRIPACK: Prodejní místa
  • Archiv
  • O nás
    • Kdo jsme
    • Redakce
    • Kalendář akcí 2025
    • Inzerce
    • Partneři
    • Kontakty
  • Vyhledávání
  • EN
Facebook Instagram Twitter YouTube SoundCloud

Bylinky do vaporizéru: Než přijdou plody

29. května 2022 | Rubrika: Vaporizace
Zdroj: pixabay.com

Zdroj: pixabay.com

Existují rostliny, u kterých všichni čekáme na sladké plody a možná by nás ani nenapadlo využít je v jejich „předplodícím“ období. Tentokrát se podíváme právě na ty, které by nás mohly a měly zajímat i o něco dříve.

Černý rybíz

Středně vysoký vytrvalý keř plodící černé bobule se specifickou chutí a vůní. Ne každý jim přijde na chuť, ale kdo přišel, jistě zjistil, že je nezaměnitelná.

Černý rybíz je v zásadě domácí rostlina – jeho původní domovinou je právě střední a severní Evropa. Pěstování není nic těžkého a lze ho tak najít na každé druhé zahradě. Bobule sklízíme zhruba od poloviny června. Než ale nastane tato chvíle, pojďme se mu podívat na lístek!

Lístky černého rybízu by se měly sklízet v době květu, případně krátce po odkvětu. Sušení probíhá ideálně na stinném místě v tenké vrstvě. Pokud použijeme sušičku, volíme teplotu do 45 °C. Správně usušené lístky si uchovají zelenou barvu.

Lístky rybízu lze vaporizovat i v kombinaci s jinými bylinami, ale chuťově zabaví i samy o sobě.

Do vaporizéru stačí sušinu jemně promnout mezi prsty a plnit do komory. Při 180 °C dělá krásnou viditelnou páru a má jemně svíravou, osvěžující chuť černého rybízu. Tuto sušinu lze vaporizovat i v kombinaci s jinými bylinami, ale chuťově zabaví i jen tak, samotná.

Rybíz a jeho lístky mají spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví. Působí protizánětlivě, podporuje pocení a snižuje tak horečku, ulevuje při žaludečních potížích. Dokonce může napomoci snižovat tělesný tlak a podporovat imunitu.

Ostružiník a maliník

Tihle dva jsou v zásadě sourozenci. A u obou je situace obdobná – než začneme sklízet plody, pojďme ochutnat listy!

Do rodu „ostružiník“ spadá velké množství druhů, přičemž jedním z nich je i důvěrně známá malina. Krom těch volně se vyskytujících existují i vyloženě zahradní kultivary, které jsou vyšlechtěné do nejrůznějších podob, jako jsou například beztrnné variace. V každém případě jsou lístky ostružiníku i maliníku nabité cennými látkami, kterých by byla škoda nevyužít.

Zdroj: unsplash.com
Zdroj: unsplash.com

Nejvíce účinných látek mají listy právě před samým rozkvětem rostliny, čemuž průměrně odpovídá červen. Sbírají se mladé, svěže zelené lístky, které se dále suší ve stínu v tenkých vrstvách. Při použití sušičky je nutné držet se teplot kolem 45 °C. 

Pokud si koupíme již hotovou sušinu a nemáme tak zcela pod kontrolou, co jsme vlastně sklidili, dávejte si pro jistotu pozor obzvlášť u ostružiníku. Stává se totiž, že sušina obsahuje i nějaký ten trn. Takže raději než promnutí mezi prsty doporučuji drtičku.

Ostružiník i maliník mají příjemnou chuť, suchou a jemně ovocnou, a při 180 °C dělají pouze mírnou páru. Při 190 °C už je chuť o něco šťavnatější, ale vždycky záleží na typu vaporizéru, který používáme. Rozhodně se hodí do vaporizačních směsí, protože nebudou překážet žádné výraznější chuti výparu.

Ostružiník podpoří tělo při nachlazení či chřipce, působí proti kašli a bolestem v krku.

Ostružiník posiluje imunitní systém a je tak skvělým pomocníkem při jeho oslabení – podpoří tělo při nachlazení či chřipce. Působí proti kašli, bolestem v krku a blahodárný vliv má i na žaludeční potíže. 

A maliník? Leckdo ho považuje za typicky „ženskou“ bylinu, protože má skvělé účinky na bolestivou menstruaci, může pomoci upravit nepravidelnost cyklu. A protože má výrazný vliv na činnost hladkého svalstva, napomáhá snadnějšímu porodu. Krom této čistě holčičí záležitosti umí i snižovat horečku, příznivě ovlivňuje trávení a působí protizánětlivě.

Jahodník

Jahodník obecný, který asi všichni známe spíše jako „lesní jahodu“, asi netřeba detailně představovat. Lze na něj natrefit na loukách, pasekách, u lesů – všude tam, kde bývá krásně prosluněno. Mladé listy jahody sbíráme zhruba v květnu a v červnu, tedy těsně před květem, případně při květu. A i zde platí, že sušení lístků má probíhat zlehka a trpělivě ve stínu a v případě sušičky nepřesahovat teplotu 40 °C. 

Jahodník má při vaporizaci suchou, jemně nasládlou chuť. Při teplotě kolem 180 °C překvapil i viditelnou párou. Každopádně je ideálním parťákem do vaporizačních směsí, protože on sám vás svou chutí příliš neuchvátí.

Zdroj: unsplash.com
Zdroj: unsplash.com

Listy jahodníku mají protizánětlivý účinek, mírní žaludeční a střevní potíže. Po jahodníku lze sáhnout i tehdy, pokud potřebujeme trochu zklidnit nervy a celkově povzbudit. Pomocnou ruku podá i při vyšším krevním tlaku anebo bolestech hlavy. Jahodník je navíc bylina, která se pro dosažení ideálních zdravotních přínosů doporučuje užívat dlouhodobě, takže ji můžete s klidem zařadit do svého vaporizačního repertoáru. 

Přeji příjemnou jarní sklizeň, klidné sušení a co nejvoňavější vaporizaci! 

Ohodnoťte tento článek
bylinkyjahodníkmaliníkostružiník

Veronika Moravcová

K vaporizaci a bylinkám přišla jak slepá k houslím, ale svět rostlin ji rychle chytl za srdce. Nyní na sobě ochotně testuje všechny dostupné byliny a šíří vaporizační osvětu mezi lidmi.

  • Zajímá vás více? Magazín Konopí je k dostání v novinových stáncích a trafikách po celé republice. Lze si ho i výhodně předplatit.

    Starší čísla stejně jako to aktuální si můžete v tištěné i elektronické podobě objednat na webu send.cz.

  • Mohlo by vás zajímat

    • Zdroj: Storz & Bickel Vaporizace

      Vaposhow

    • Zdroj: Kvalitnivaporizer Vaporizace

      Vaposhow

    • Zdroj: Kvalitnivaporizer Vaporizace

      Vaposhow

    Napište komentář Zrušit odpověď

    Vyhledávání

    Nejnovější články

    • Plíseň bují uvnitř květu a na povrchu nemusí být dlouho poznat. Foto: Mr. José

      Růstová a květová fáze 

      11. července 2025
    • Zdroj: unsplash

      Od kouře k výparu, od výparu k dechu

      10. července 2025
    • Foto: autorky článku

      Indie a konopí aneb volání Himalájí

      9. července 2025
    • Zdroj: Konopný Táta

      Váš nový přítel: Konopný protein edestin 

      8. července 2025

    Facebook YouTube SoundCloud
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Obchodní podmínky

    MAGAZÍN KONOPÍ

    První český magazín o léčbě konopím pro pacienty, lékaře i širokou veřejnost. Druhé letošní vydání č. 34 je k dostání od 28. 4. ve stáncích a vybraných poštách po celé republice. Číslo 35 vyjde 10. 10. 2025.

    Kontakt: office@konomag.cz

    Tel.: +420 737 300 375

    RUBRIKY

    • Dopisy čtenářů
    • Editorial
    • Infografiky
    • Komentáře
    • Látky v konopí
    • Léčba
    • Letem světem
    • Mýty & fakta
    • Návody & recepty
    • Nezařazené
    • Obsah
    • Pěstování
    • Poradna
    • PR články
    • Předplatné & balíčky
    • Příběhy pacientů
    • Pro zdravotníky
    • Reportáže
    • Rozhovory
    • Soutěže
    • Vaporizace
    • Výzkumy
    • Zákony
    • Zvěroléčba

    NEJNOVĚJŠÍ

    • Plíseň bují uvnitř květu a na povrchu nemusí být dlouho poznat. Foto: Mr. José

      Růstová a květová fáze 

      11. července 2025
    • Zdroj: unsplash

      Od kouře k výparu, od výparu k dechu

      10. července 2025

    VYHLEDÁVÁNÍ

    Sledujte nás

    Facebook Instagram LinkedIn
  • Magazín Konopí

    Potvrďte, že je vám 18 let, a vyberte si konopné cookies dle chuti
    Sušenky jsou nejlepší s Konopím, a ty naše jsou hodně vypečené! Cookies nám pomáhají zlepšovat služby nabízené čtenářům, protože díky veskrze anonymním drobkům poznáme, na co máte chuť. Tak co, dáte si?

    Souhlasem s nastavením cookies zároveň potvrzujete, že vám již bylo 18 let.
    Funkční Vždy aktivní
    Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
    Předvolby
    Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
    Statistiky
    Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
    Marketing
    Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
    Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
    Vyberu si
    {title} {title} {title}
    Konopí č. 34 právě v prodeji!
    Získejte aktuální vydání magazínu Konopí

    Zjistit více