Vánoce budeme mít takové, jaké si je uděláme. Můžeme zahájit hon za vánočními dárky, závod o co nejvíce druhů cukroví či nejvyleštěnější domácnost. Anebo se nad „povinné“ přípravy můžeme povznést a zkusit si užít tu nezaměnitelnou atmosféru ve skutečném klidu. Rozlišovat mezi „musím“ a „chci“. Ale co jednoznačně „musím“ i „chci“ – to je vaporizace s extra vánoční chutí!
Pojďme se podívat na voňavé směsi, se kterými zažijete dokonale voňavou vaporizační seanci.
Svařák
Směs koření, které dominuje skořice a badyán, nenechá nikoho na pochybách, že se někde blízko musí nacházet svařák. A teď si představte, že ho můžete nejen pít, ale i vaporizovat!
Jako základní bylinku pro vánoční směsi jsem vybrala konopí. Jak všichni víme, jeho chuť je nekonfliktní a lze ji snadno oživit a ozvláštnit dalšími bylinkami či kořením. Pro výbornou směs na svařákový výpar přidáme ke konopí ještě skořici, badyán a hřebíček.
Skořice je kůra tropického stromu skořicovníku. Pořídit se dá jako rozemletý prášek nebo jako malé ruličky celé kůry. Krom návykového aroma má skořice také zdravotní benefity. Například působí antibakteriálně, napomáhá trávení a zlepšuje metabolismus. Také je ideálním parťákem při nachlazeních a chřipkách.
Pro ty, kdo zrovna neholdují pečení, existuje alternativa – dosud neslýchaná vaporizace vanilkového rohlíčku.
Hvězdičky badyánu jsou na pohled dost sympatické koření. Pochází ze stromu badyáníku pravého a mají výraznou kořenitou vůni připomínající anýz. Ne každému sedne, ale při rozumném množství dodává to správné aroma. Co se zdravotních přínosů týče, velice povzbuzuje trávení a také zklidňuje pocuchané nervy.
A konečně hřebíček, což je sušený celý kalich včetně poupěte z rostlinky jménem hřebíčkovec kořenný. Hřebíček působí antibakteriálně a umí také mírnit bolest. Má silné aroma a mírně nasládlou chuť.
Na svařákovou směs do vaporizéru si připravíme výše uvedená koření a léčebné konopí z lékárny, ale bohatě postačí technické s vysokým obsahem CBD. Skořice se častěji prodává mletá, což je pro vaporizaci nevhodné – sáhneme tedy po ruličkách. Není úplně nejsnadnější disciplínou ji nastříhat na menší kousky, ale s trochou vůle to zvládnete. Skořice má dominantní aroma a stačí jí opravdu kousek. Z badyánu odstřihneme cíp hvězdičky a s hřebíčkem si nedělejte starosti a přidejte jeden menší hřebíček klidně celý. Teplotu zvolte od 170 do 190 °C.
První potah vás zaručeně ohromí – jak extra silnou chutí svařáku, tak párou, kterou tato směs tvoří. Jeden by si skoro pomyslel, že kouří vodní dýmku v čajovně! Výpar je silný, pocitově vlhký a skořice zanechává sladkou chuť na rtech. Poměr koření si po pár potazích upravíte dle libosti a výpar tak dotáhnete do dokonalosti.
Vanilkový rohlíček
Vůně dětství, která ani s přibývajícími léty nezevšední a bez kompromisu navodí tu správnou atmosféru. Pro ty, kdo zrovna neholdují pečení, existuje alternativa – dosud neslýchaná vaporizace vanilkového rohlíčku! Do této směsi si ke konopí přidáme vanilku a citrónovou kůru.
Vanilkové lusky, přesněji řečeno tobolky, se sklízí z vanilovníku. Ten rodově patří mezi orchideje. K růstu potřebuje oporu, po které se plazí jako liána, a to až do výšky několika metrů. Se zpracováním vanilky je dost práce, a proto patří mezi nejdražší koření na světě.
Výsledkem pěstování je fermentovaný lusk hnědé barvy, jenž má uvnitř jemná zrníčka připomínající kávový lógr. Krom skvělého aroma nabízí vanilka i pomoc při úzkostech a stresu, a dokonce by měla působit jako afrodiziakum.
Citronovou kůru si snadno „vyrobíme“ sami doma, nejlépe z neošetřeného citronu. V případě nákupu už sušené kůry pozor na její formu – mletá kůra nebude ve vaporizéru pro svou jemnost použitelná, takže je nutné volit pouze krájenou či drcenou.
K nadrcenému konopí si přidáme kousek vanilkového lusku. Přesné množství záleží na vás – protože se nejedná o nejlevnější položku, záleží, kolik chcete „obětovat“, a jak kvalitní lusk máte koupený. Směs doplníme citronovou kůrou, u které bych se držela raději menšího množství, protože aroma citronu je vcelku dominantní.
Nebudu vás dlouho napínat – výpar této směsi je jednoduše „rohlíčkový“. Teplotu volím i zde od 170 do 190 °C, přičemž platí, že čím vyšší teplota, tím je rohlíček „propečenější“. Pára je viditelná, ale hlavně krásně voňavá!
Piña colada
Ananas se stal typickým vánočním společníkem mnoha domácností. Alespoň na oko vyvažuje poněkud těžší jídelníček těchto dní a pro spoustu z nás se stal takovým „vedlejším“ symbolem Vánoc. Nelze ho tedy opomenout ani při vánoční vaporizaci – trocha exotiky do tuzemských krajin!
Ananas je plodem ananasovníku, který pochází z Jižní Ameriky. V současné době se ale plantáže ananasovníků nacházejí po celém světě v tropických až subtropických pásech. Díky své lahodné chuti patří mezi nejoblíbenější ovoce, a to jak čerstvý, konzervovaný, nebo třeba ve formě džusu.
Pro sváteční vaporizaci jsem zvolila ananas sušený mrazem, který je krásně křupavý a voňavý. Má také mnoho benefitů pro lidský organismus – je zdrojem vitamínů a antioxidantů, působí protizánětlivě, výrazně napomáhá trávení a přispívá ke snížení krevního tlaku.
A teď už k vaporizaci! Ke konopí přidejte trochu ananasu (sušený mrazem má tvrdší konzistenci, takže je ideální pomoct si nůžtičkami). A aby toho nebylo málo a aby byla vaporizace opravdu extra, celou směs doplníme sušeným kokosem. Pro vaporizaci se víc hodí varianta kokosu v plátcích, pokud ale máte po ruce jen kokos strouhaný, vězte, že i s ním dosáhnete skvělé chuti.
A teď si představte, že svařák můžete nejen pít, ale i vaporizovat!
Co se poměrů ingrediencí týče, je to velmi individuální záležitost, osobně ale doporučuji nešetřit na kokosu – ananas je chuťově výraznější a snadno kokos přebije. U této „piňakoládové“ směsi volím teplotu od 160 do 190 °C.
Směs dělá krásnou bohatou páru, je sladce osvěžující a plná. Pokud máte strouhaný kokos, bude jistější směs častěji pročechrávat, aby nedošlo k jeho přílišnému zhnědnutí, což by ovlivnilo chuť. Také je dobré připomenout, že cukr v ananasu bude karamelizovat, takže vaporizace této směsi nebude na dlouhé desítky minut – bude spíše kratším, ale o to intenzivnějším zážitkem!
Ať jsou vaše Vánoce klidné a provoněné!