Konečně je tu období, kdy venku všechno voní a kvete. Slunce hřeje a příroda nabízí širokou škálu bylin a rostlin, které by se mohly klidně ocitnout v našich vaporizérech. Jsou výjimečně voňavé, všem dobře známé, a přesto při vaporizaci překvapí!
Bez černý
Černý bez, to je keř, který se zdá, že roste téměř všude. A přitom je vcelku vybíravý na to, kde se mu bude dařit – roste jen v dobře živených půdách s dostatečnou vlhkostí. Z černého bezu lze využít jak plody, tak květy – a právě ty nás zajímají!
Bez kvete od května do července, vždy záleží na klimatu daného místa. Sbírají se květy, které nejsou zcela rozvité, a to za suchého počasí a nejlépe kolem poledne, kdy se stihla odpařit ranní rosa. Doma se bez rozloží stonky vzhůru a nechá se tak třeba přes noc, aby vylezl všechen hmyz.
Černý bez podpoří tělo v boji s infekcemi, pomáhá při dýchacích potížích i při horečkách.
Ideální sušení je rychlé, aby nedošlo ke zhnědnutí květů, a to při teplotě do 40 °C. Ani ten, pro koho není práce kolem bylin jeho oblíbenou činností, se nemusí obávat, že o něco přijde – sušené květy bezu se dají v obchodech snadno pořídit.
Květy jsou droboučké, takže se obejdeme bez drcení. Chuť bezu je typicky svá, prostě bezová, a je úžasná. Zkuste nejprve teplotu nižší – při 175 °C je výpar jemný a svěží. Při vyšší teplotě se jeho chuť zvýrazní a získá sušší podtext. V kombinaci s konopím si tak dopřejete chuť léta.
A k této jedinečné chuti ještě připočtěte pozitiva v jeho protizánětlivých účincích či detoxikaci organismu. Černý bez podpoří tělo v boji s virovými i bakteriálními infekcemi, pomáhá při dýchacích potížích a výrazně pomůže při horečkách – má totiž schopnost podpořit pocení. Napomáhá i snadnějšímu vykašlávání, ulevuje při bolestech v krku a celkově příznivě působí na horní cesty dýchací. Mírně snižuje krevní tlak a působí močopudně.
Bazalka pravá
Bazalka u nás už dávno zdomácněla. Ač pochází z Indie, na našich zahrádkách či balkonech ji pěstuje téměř každý. Je velice oblíbená pro svou svěží, kořenitou chuť a hojně je používaná především v italské kuchyni. A my se na ni díky vaporizéru podíváme zase z trochu jiné stránky.
Listy bazalky se suší při teplotách do 35 °C, rozložené tak, aby se navzájem nepřekrývaly. Sušit se však dá i celá rostlina, když se zavěsí pěkně v průvanu. Pro vaporizační účely je možné koupit si bazalku už sušenou.
Její konzistence je tak akorát do vaporizéru, mírné podrcení ale není na škodu. Pro začátek doporučuji zkusit nastavení nižší teploty – třeba 130 °C. Výpar z bazalky je vynikající – kořenitá, nasládlá chuť, která nenechá nikoho chladným! Bazalka snese i vyšší teploty, jen chutná o trochu „drsněji“. Rozhodně ji lze doporučit na mix s konopím – v chutích se nic netluče a dobře k sobě ladí.
Bazalka nejenže pomáhá zklidnit nervy, ale i zlepšuje trávení.
Bazalka, jednoduše řečeno, dělá dobrou náladu. Povzbuzuje, pomáhá zklidnit nervy na pochodu, dopomůže k pozitivnějšímu náhledu na věc a udrží nás v klidu. Její antidepresivní účinky ale nejsou jediným benefitem – též výrazně zlepšuje trávení a podporuje činnost žaludku, mírní bolesti a působí i protizánětlivě. Rovněž snižuje krevní tlak a zajistí klidnější spánek. Také podporuje činnost ledvin a povzbudí organismus při nachlazení. Bazalka je vyloženě přátelská bylina!
Tip: Existují i různé kultivary bazalky – liší se tvarem listů, barvou, ale i aroma – a každý si může vybrat tu svou!
Měsíček lékařský
Měsíček se svými kulatými oranžovými květy je na první pohled optimistická rostlinka. Je to typická letnička, která kvete v podstatě celé léto až do prvních mrazíků. Asi všichni známe měsíček v podobě masti, která má výrazné hojivé účinky. Měsíček se dá ale popíjet i jako čaj a co je vůbec nejlepší – můžeme ho i vaporizovat!
Pokud si ho budeme chtít nasušit sami, hledat bychom měli spíše po zahrádkách, ale vyskytovat by se měl i ve volné přírodě, kde někdy zplaňuje. Jeho květy se sbírají za suchého počasí a kolem poledne, aby – stejně jako u bezu – byly dokonale suché. Používají se jemné okvětní lístky, a to jak s kalichem, tak bez.
Suší se ve stínu, rozložené v tenkých vrstvách, v případě sušičky do 60 °C. Příjemným překvapením pro nepěstitele může být možnost si i tuto sušinu koupit hotovou. V běžných obchodech však k dostání není, je lepší zkusit lékárny nebo prodejny zdravé výživy.
Sušina je opravdu jemná a drcení není nutné, stačí promnutí mezi prsty. Při vaporizaci kolem teploty 175 °C chutná měsíček nasládle a výrazně květinově. Při vyšších teplotách je jeho chuť sušší a vůní může připomínat i ovocný koláček.
Krom jeho zcela unikátní chuti, alespoň co se vaporizace týče, nabízí širokou škálu pozitivních vlivů na naše zdraví. Měsíček má silné přírodní protizánětlivé a antibiotické účinky. Podporuje funkci jater, příznivě působí na žlučník a doporučuje se na potíže s trávením. Měsíčku se někdy přezdívá „ženská bylinka“, protože zmírňuje menstruační bolesti a podporuje pravidelnost cyklu. A v neposlední řadě ulevuje od křečí a zlepšuje krevní oběh.
Všeho s mírou
Ať už se vydáte pro kteroukoli z bylinek, mějte na paměti, že jejich léčivé účinky se s užitým množstvím nenásobí a je dobré dodržet doporučené denní dávky. Čest vaporizaci a ať pomáhají a voní, jak nejlépe umí!13