Konopné semínko lze zapojit i do smažených pokrmů, tentokrát dokonce v anglickém stylu! Semínko zde má své místo jak v trojobalu, tak při zdobení zeleniny. Recept je na čtyři porce a za půl hodiny bude na stole.
Ingredience:
TRESKA
- 750 g tresky bez kůže
- 2 lžíce loupaných konopných semínek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
- miska hladké mouky
- miska strouhanky
- olej na smažení
- sůl
ZELENINOVÉ HRANOLKY
- 600 g zeleniny – ideálně červená řepa, celer, batáty, mrkev, pastinák nebo dýně
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce loupaných konopných semínek
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce nakrájené petrželky na posypání
- sůl, pepř
KONOPNÁ MAJONÉZA
- 1 žloutek
- 100 ml konopného oleje
- ½ lžičky hořčice
- sůl
na dochuceni citronová šťáva, kapary, pažitka, bylinky, chilli, wasabi apod.
TATARKA
- 3 lžíce majonézy z konopného oleje
- 4 nakládané okurky
- 1 šalotka
- lžička plnotučné hořčice
- sůl, pepř
Postup:
- Filet naporcujte na menší kousky. Každý osolte a zakápněte citronovou šťávou. Potom obalte v trojobalu. Nejprve v mouce, pak ve vajíčku rozšlehaném s troškou soli a nakonec ve strouhance obohacené o konopné semínko.
- Na pánvi rozehřejte olej na smažení a opečte filety z obou stran dozlatova. Stejně dobře ale můžete upéct tresku v troubě. Rozložte filety na plech, postříkejte olejem ve spreji a pečte 20 minut při teplotě 180 stupňů.
- Zeleninu na hranolky očistěte a nakrájejte. V míse smíchejte olivový olej, lžičku soli, trochu pepře podle chuti a sušený česnek. Přesuňte nakrájenou zeleninu do mísy a dobře promíchejte, aby se hranolky ze všech stran obalily ochuceným olejem.
- Rozložte hranolky na plech a pečte v troubě při programu horkovzdušného pečení 10–12 minut při teplotě 200 stupňů. Po upečení posypejte konopnými semínky a nasekanou petrželkou.
- Konopnou majonézu vyrobíte tak, že žloutek dáte do menší misky a ručně prošleháte metličkou. Pak přidejte pár kapek oleje a ihned rychle šlehejte. Pracujte velmi trpělivě a po malých dávkách. Jakmile se to s olejem přežene, majonéza se už nikdy znovu nespojí. Kdyby se vám to stalo, je lepší začít znovu. Již po přidání pár mililitrů oleje uvidíte, že směs začíná emulgovat. Postupně majonéza zhoustne a viditelně nabude. Hotovou majonézu v základní verzi dochuťte solí a hořčicí.
- Tatarku si připravíte tak, že kyselé okurky nastrouháte najemno a oloupanou šalotku nakrájíte na co nejmenší kostičky. Smíchejte s hořčicí a majonézou a podle chuti osolte a opepřete.
Text Kateřina Bednářová & tým Jez konopí