Konopí lze přidat do nepřeberného množství chutných pokrmů, jejichž základem je tuk. Stačí si vyrobit takzvané konopné máslo a pak už jen vybírat z široké škály receptů na sladká i slaná jídla, která se díky obsaženým kanabinoidů stávají účinným léčebným prostředkem. Příprava másla je přitom jednoduchá.
Počítejte s tím, že výroba zabere pár hodin, jakmile ale budete mít konopné máslo hotové, příprava desítek různých dobrot bude otázkou několika minut.
Co se dozvíte?
Jak to vlastně funguje
Při výrobě konopného másla dochází k vyloučení hlavních léčebných látek obsažených v konopí – kanabinoidů, jako například THC a CBD – z rostliny. Této separace lze dosáhnout pomocí různých „rozpouštědel“ na bázi alkoholu nebo tuku, v tomto případě se jedná o máslo.
Dalším předpokladem k uvolnění kanabinoidů je zahřátí rostlinného materiálu, při němž dochází k takzvané dekarboxylaci, tedy k přeměně kyselých forem kanabinoidů na kanabinoidy (například kyselina tetrahydrokanabinolová THCA se zahříváním nad 105 °C mění na aktivní tetrahydrokanabinol THC). I kanabinoidní kyseliny mají specifické léčebné účinky, nicméně jejich výzkum je oproti samotným kanabinoidům teprve v počátcích.
Níže uvedený návod na výrobu domácího konopného másla představuje základní recept, díky němuž získáte základní ingredienci pro přípravu nepřeberného množství konopných pokrmů – od buchet přes koláče až po polévky a omáčky.
Recept na konopné máslo
Budeme potřebovat:
⦁ 1 hrnek másla (zhruba 230 gramů)
⦁ 15 gramů konopí (může být nadrcené)
⦁ 4 hrnky vody (zhruba 1 l)
⦁ kovový cedník
⦁ středně velký hrnec
Postup přípravy konopného másla:
⦁ V hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní máslo.
2. Přidejte konopí a řádně promíchejte.
3. Nechte vařit na mírném ohni 2–3 hodiny a občas zamíchejte, aby se směs nepřipalovala.
4. Po 2–3 hodinách hrnec odstavte a směs ihned přeceďte přes plátno do připravené nádoby.
5. Nechte přes noc v lednici. Máslo se mezitím oddělí od vody a zůstane na povrchu.
6. Vyndejte z lednice a pomocí nože nebo vidličky vrstvu másla vyjměte.
7. Výsledný produkt vložte do další nádoby a máte hotový základ pro přípravu mnoha konopných pochutin. Důležité je odstranit všechnu vodu, zejména malé ulpívající kapičky, protože by později při skladování napomáhaly vzniku plísně.
Co se týče dávkování, obecně se doporučuje začínat s menším množstvím a ověřit si, jak „silné“ máslo bude. Je také důležité mít na paměti, že první účinky se dostavují oproti kouření konopí se zpožděním, a to po 30 až 90 minutách, přičemž mohou odeznít až po osmi a v extrémních případech i více hodinách.
Konopné máslo vydrží v lednici až dva měsíce, ideální je uchovávat je v mrazáku.
14 Komentářů
Zdravím Vás,chcem sa spýtať kolko si toho môžem dať? Napriklad keby si ho len tak natriem na nejaké pečivo.len sa bojim aby ma z toho nevyrutilo keď si dám vela😀
Dobrý den, to nelze říct, protože záleží na vstupním materiálu – kolik ho tam člověk dá a kolik to obsahuje účinných látek (THC, CBD). Tzn. když uděláte máslo z 5 gramů konopí s obsahem THC 5 %, tak bude jinak „silné“ než máslo z 5 gramů konopí s obsahem 10 % atd.
Ďakujem za odpoveď ja som si až teraz všimol že ste mi odpísali🙂ešte som sa doteraz k tomu vareniu ani nedostal,len to odkladam,ale zajtra už idem na to,no veď uvidím,radšej najskôr vyskúšam len takú malú lyžičku a uvidím čo to bude robit😃
Ďakujem za odpoveď ja som si až teraz všimol že ste mi odpísali🙂ešte som sa doteraz k tomu vareniu ani nedostal,len to odkladam,ale zajtra už idem na to,no veď uvidím,radšej najskôr vyskúšam len takú malú lyžičku a uvidím čo to bude robit😃
Já si vařím doma také konopné máslo, používám k tomu semena konopí.
Děkujeme za komentář 🙂
Mají stejnou kvalitu samičí i samčí listy? Děkuji Zdenek
Listy obecně obsahují minimum aktivních látek, přičemž samčí květy jich obsahují ještě méně než samičí, protože kanabinoidy, terpeny atd. produkují pouze samičí rostliny.
Dobrý deň je lepšie dávať čerstvé konope alebo sušené?
čerstvé konopí obsahuje kanabinoidy v jejich kyselé formě (CBDA místo CBD atd.), takže se jedná v podstatě o dva odlišné druhy přípravy, ale obooje jsou možné. tradiční je spíše práce se sušeným.
Dobrý den, kolik toho vznikne tak gramů? Másla
Ty už to nehul🤣
😁😁😁
😂😂😂