i Na trhu se objevila zbrusu nová konopná kuchařka, avšak tentokrát se nejedná o žádný překlad cizích autorů. Původně jsem měl v úmyslu napsat na ni klasickou recenzi, ale protože jsem spoluautorem, nakonec to dopadlo trochu jinak.
František: „Ahoj, četl jsem tvoji poslední kuchařku, super fotky!“
Katka: „Díky.“
František: „Takovou bych potřeboval taky napsat, ale o konopí.“
Katka: „Konopí? To jako fakt, koláčky a tak?“
František: „Ne, něco úplně jinýho. Konopí je zdravá potravina, žádný hulení. Řeknu ti o tom něco víc, bude se ti to líbit.“
Katka: „Tak jo, to by mohlo být zajímavý.“
Tato konverzace proběhla víc než před rokem. V mezidobí jsme s Katkou ušli dlouhou cestu. Já se naučil, že přenést myšlenky z hlavy na papír nemusí být tak jednoduché, jak se může na první pohled jevit. Katka zas objevila fascinující svět konopí a jeho obrovské možnosti. Postupně jsme prošli procesem tvorby knížky, testovali recepty, vařili, fotili a měli tvůrčí radosti i starosti.
Na vlastní kůži
Vše, co v knize najdete, jsem si odzkoušel poctivě na vlastní kůži. Vaření mě vždycky bavilo, v době uzavřených restaurací se to navíc ukázalo jako praktická věc. Pečlivě jsme si prošli a ověřili všechny informace, které čtenářům předkládáme.
Přitom jsem se naučil i spoustu nového. Řekl jsem si také, že lepší než kázat je jít příkladem – a díky zdravému životnímu stylu, který v naší knize popisujeme, jsem zhubnul deset kilo a výrazně si zlepšil výsledky krevních testů.
Chtěli jsme vytvořit knížku o konopí, která tady zatím nebyla. Chtěli jsme dát spoustu věcí do souvislostí, a přitom čtenáře nenudit. Cílem bylo i vyjasnit některé dlouholeté mýty.
Lék na civilizační choroby
Je škoda, že lidé mají rostlinu konopí převážně spojenou jen s drogovou tématikou. Za posledních sto let jsme prakticky zapomněli, že konopí bylo v Evropě součástí každodenního života, běžnou potravinou a průmyslovou surovinou.
Dozvíte se, jak jednoduchými úpravami jídelníčku dosáhnout velké životní změny.
Naší knihou bychom chtěli obrátit pozornost ke konopí jako k superpotravině, která může doslova změnit svět tak, aby se naše společnost uzdravila z některých civilizačních chorob. Jen ty recepty na populární „koláčky“ v této kuchařce nenajdete.
Objevte svět superpotraviny
Kuchařka Jezte konopí! je určena nejen milovníkům konopí, ale především těm, kdo ho zatím ještě tak dobře neznají. Najdete v ní 45 moderně laděných receptů rozdělených do sedmi kapitol. Jejich příprava není složitá, spíše naopak. Kromě konopných složek obsahují i jiné méně známé, ale dostupné suroviny, které oživí váš jídelníček.
Recepty jsou sestaveny s důrazem na obsah nutričně významných složek a jsou zcela prosté omamných látek. Spoluautorka Kateřina Bednářová čerpala ze svých bohatých zkušeností nejen s českou kuchyní, ale pro inspiraci si sáhla i do Středomoří či Asie – a výsledkem je zajímavá skladba lehkých, osvěžujících a dobře stravitelných jídel. V souladu se současným trendem nahrazování živočišných proteinů rostlinnými je většina pokrmů vegetariánských. Masu věnujeme jednu celou kapitolu.
Šikovní pomocníci
Recepty jsou opatřeny přehledným systémem piktogramů, který umožní rychle se orientovat ve vlastnostech pokrmu. Jednotlivé oddíly postupují od jednodušších ke složitějším jídlům. Na úplné začátečníky myslíme vloženou stranou s popisem základních surovin z konopného semínka nebo praktickým slovníčkem nejpoužívanějších pojmů ze světa konopí.
Ještě než se dostanete k receptům, přečtete si úvodní kapitolu nejen o konopí a jeho zajímavé historii. Dozvíte se i málo známá fakta o endokanabinoidním systému, který má zásadní vliv na správnou funkci a rovnováhu našeho těla.
Recepty jsou sestaveny s důrazem na obsah nutričně významných složek a neobsahují žádné omamné látky.
V knize proto nechybí ani informace, jak pomocí stravy dosáhnout této rovnováhy a vyhnout se zdravotním problémům. Ukážeme vám nový pohled na fungování lidského těla a to, jak jednoduchými úpravami jídelníčku dosáhnout velké životní změny.
Jak se dělá kuchařka?
Doposud jsem publikoval pouze jako autor článků do časopisů nebo sborníků, takže práce na knize pro mě byla trochu výzva. Velmi zajímavá byla hlavně příprava grafické podoby. Kuchařka musí být pro čtenáře lákavá, proto jsme požádali o spolupráci Alenu Hrbkovou, která patří mezi nejlepší české food fotografky.
Focení probíhalo v několika termínech, neboť je nutné respektovat specifické světelné podmínky, kdy každý den vzniká jen několikahodinové „okno“. Práce však běží již od rána. Scény je nutné pečlivě připravit, vybrat pozadí a zajistit rekvizity.
Seznámíte se i s málo známými fakty o endokanabinoidním systému, jenž má zásadní vliv na správnou funkci a rovnováhu našeho těla.
Vzpomínám na to, jak jsem byl pokaždé postaven před úkol sehnat „krásné a velké“ konopné listy. Na jaře to není jednoduché a chvílemi jsem přemýšlel, že se budu muset obrátit na pověstných dvanáct Měsíčků.
Jídla během focení postupně připravuje profesionální kuchařka, protože vše musí být nejen dokonalé, ale především čerstvé a lákavě vyhlížející. Také je nutné ho svou autoritou ochránit před nenechavýma rukama vyhladovělého produkčního týmu.
Krása stolování
Věděli jste o tom, že existuje profese food stylisty? Já se přiznám, že doposud ne. Přitom je to jeden z nejdůležitějších prvků celé operace.
Naše food stylistka je člověk na svém místě: disponuje neuvěřitelným množstvím hrnečků, ubrousků, lžiček a talířků. A díky své představivosti s nimi vytváří dokonale fotogenickou harmonii. Návdavkem pak vyrobí krásnou batiku konopných lístků na ubrousky z konopného plátna.
Na konci každého dne je nutné většinu připravovaných pokrmů sníst. Přece to nevyhodíme! A zde jsem konečně našel uplatnění i já jakožto profesionální milovník dobrého jídla. Díky, holky, bylo to skvělé!