Kanadský tým farmakologů z Albertské univerzity v Edmontonu a firem Aurora Cannabis a MedReleaf zkoumal biologickou dostupnost THC u 28 zdravých dobrovolníků (13 žen, 15 mužů).
Dvě tvrdé želatinové kapsle s obsahem 5 miligramů THC (dohromady tedy 10 mg) byly podány perorálně (ústy), a to buď nalačno, anebo po jídle bohatém na tuk. To obsahovalo 57 gramů tuku, zejména v podobě vajec, mléka a másla.
Tučně či netučné?
Spolu s odběrem krve pro stanovení koncentrací THC a jeho primárního metabolitu 11-OH-THC byla u dobrovolníků sledována tepová frekvence, krevní tlak či kognitivní funkce.
Podle autorů jsou zkoumané dávky THC bezpečné.
Ukázalo se, že konzumace tučného jídla před podáním THC v kapsli značně oddálilo dosažení maximální koncentrace THC a 11-OH-THC v krevní plazmě. Při podání 5 miligramů THC nalačno byla maximální koncentrace THC a 11-OH-THC vyšší v krevní plazmě žen. Tepová frekvence, krevní tlak nebo kognitivní funkce ovlivněny nebyly. Nicméně by zaznamenány mírné nežádoucí účinky (ospalost, únava, euforie).
Podle autorů jsou zkoumané dávky THC bezpečné a získané poznatky lze uplatnit nejen při dalších studiích, kdy má být terapeutický účinek dosažen podáním této látky, ale taky přímo v praxi při předepisování konopí pacientům.
Zdroj: Cannabis and Cannabionoid Research