Jen těžko bychom hledali univerzálnější domácí přípravek z konopí, než je obohacený kokosový olej. Slouží jako základ léčivé konopné kosmetiky, ale stejně dobře jej využijeme i v kuchyni.
Základů konopných výrobků je celá řada a nejspíš už jste se setkali s klasickou lékařskou vazelínou, sádlem nebo alkoholem. Každý z nich má své klady i zápory a nejlepší je vyzkoušet, co bude vyhovovat právě vám.
S olejem vyráběným z plodů kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera) se příjemně pracuje a hlavně obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které umocňují účinky konopí.
Před zpracováním je nejprve třeba teplem aktivovat kanabinoidní kyseliny.
Velkou výhodu představuje i možnost univerzálního využití nejen k aplikaci na kůži, ale i k přípravě pochutin všude tam, kde jsou použity tuky. Dnes si představíme základní návod na olej a vyzkoušíme variantu populární mastičky, která ulevuje při artritidě.
Co budeme potřebovat:
- 4 díly kokosového oleje v bio kvalitě
- 1 díl sušených květů konopí
- 8 dílů převařené či filtrované vody
- velký hrnec a o něco větší mísa z varného skla
- plech, pečicí papír
- utěrka, dřevná vařečka
- lis na brambory (nemusí být)
- uzavíratelné nádoby k uskladnění
Příprava bylinek
Vhodné uskladnění usušených bylinek po sklizni je velmi důležité. Ideální jsou uzavíratelné dřevěné nebo skleněné nádoby umístěné ve tmě a chladu. Před použitím bylinky důkladně prohlédneme a zkontrolujeme, jestli v nich během skladování nevznikla plíseň. Na místě je opatrnost, neboť plísně mohou způsobovat alergické reakce a další zdravotní komplikace. Ke zpracování se nejlépe hodí menší květy a okvětní lístky obalené třpytivou pryskyřicí, které obsahují největší množství účinných látek.
Dekarboxylace
Před zpracováním je nejprve třeba teplem aktivovat kanabinoidní kyseliny (THCA, CBDA, CBNA aj.) a přeměnit je tak na kanabinoidy (THC, CBD, CBN), které stojí za velkou částí léčebných účinků konopí. Tomuto procesu se říká dekarboxylace a snadno ho zvládneme i v domácích podmínkách. Sušené květy jemně podrtíme rukama na hrubší směs a vysypeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem tak, aby bylo dno pokryté vrstvou vysokou jeden až dva centimetry.
Tip: Olej ani masti nikdy nepoužíváme na otevřené a hnisavé rány – mastnota v nich udržuje horkost a může podporovat zánět.
Neměly by mezi nimi vznikat velké mezery, nesmí být ale ani navrstveny na sobě. Pečeme v elektrické troubě vyhřáté na 120 °C po dobu přibližně 30–60 minut na klasický režim bez využití horkého vzduchu. Vlhký materiál je vhodné propékat o něco déle, suššímu stačí kratší doba. Nikdy se nesmí objevit kouř.
1. Parní lázeň
Na sporáku si zatím nachystáme parní lázeň, ve které budeme olej připravovat a která nám pomůže předejít přepalování při výrobě. Velký hrnec naplníme asi do třetiny vodou a přivedeme ji k varu. Přes hrnec přehodíme utěrku a na ni položíme mísu z varného skla, která musí mít o něco větší průměr než hrnec. Cíl je, aby byla mísa zahřívána jen uvolněnou párou z vařící vody a vody se nedotýkala.
2. Macerace
V parní lázni rozpustíme kokosový olej, do něj vsypeme ještě teplé konopí a pomocí dřevěné vařečky směs důkladně promícháme. Přidáme litr převařené či filtrované vody, která nám pomůže olej detoxikovat a odstranit z něj nečistoty a rostlinná barviva. Voda nám usnadní také kontrolu teploty výroby – jakmile se začne odpařovat a objem ubývá, víme, že jsme dosáhli maximální vhodné teploty a vodu dolijeme. Směs zahříváme přibližně dvě hodiny. Následně ji odstavíme, necháme vychladnout, přikryjeme a dáme do ledničky. Druhý den slijeme tmavě zelenou vodu ze dna mísy, která se oddělila od vrstvy tuku a bylinek. Tento postup opakujeme celkem třikrát. Po posledním vychladnutí uděláme v tukovém škraloupu díru, slijeme zbytky vody a olej s bylinami necháme sedm dní uležet v chladu a temnu.
3. Filtrace
Po odležení olej znovu rozehřejeme v parní lázni a přes čisté, přežehlené jemné plátno z nebarvené látky přecedíme do čisté mísy. Ideální je použít klasický lis na brambory, který pomůže dostat z bylinek ty nejcennější látky. K filtrované směsi přilijeme ještě naposledy cca dva díly čištěné vody, důkladně promícháme a necháme olej znovu zatuhnout v chladu. Druhý den slijeme vodu, tukový základ vyndáme z nádoby a důkladně ze všech stran osušíme od posledních kapek papírovou utěrkou. Je důležité, aby v oleji nezbyla žádná voda, která by mohla způsobovat plesnivění. Hotový olej rozpustíme a rozléváme do předem vyvařených skleniček. Olej skladujeme až jeden rok v chladu a temnu.
Text: Barbora Bláhová
Zajímá vás více? Spoustu inspirativních textů najdete v magazínu Konopí. , který je k dostání v trafikách po celé zemi! Magazín si můžete taktéž výhodně předplatit.