Polévka může být nejen zdravá a výživná, ale i lehce pikantní! Chilli obsahuje mimo jiné vitamin C a betakaroten. V přiměřených dávkách působí příznivě na žaludek a trávení. Podporuje zažívání a odolnost střevní sliznice vůči různým bakteriím. V tomto receptu se krásně snoubí s chutí a zdravotními přínosy konopného oleje a semínka.
Přísady:
konopný olej
konopné semínko
250 g mražené kukuřice
1 a ½ mrkve
1 petržel
½ cibule
chilli papričky – ideálně jalapeños
500 ml zeleninového vývaru
1 lžíce másla
1 lžička kurkumy
1 lžička kmínu
sůl
Postup:
1. Nasekáme cibuli, nakrájíme kořenovou zeleninu na kostičky a opékáme na másle dozlatova.
2. Propláchneme mraženou kukuřici a přidáme ji k zelenině. Promícháme.
3. Přidáme kurkumu a kmín, přilijeme vývar, osolíme a vaříme asi 20 minut do změknutí kukuřice. Krátce před koncem vaření přidáme 2 vrchovaté lžíce konopného semínka.
4. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do krémové konzistence. Můžeme přidat kapku smetany na zjemnění, ale není nutná.
5. Polévku naservírujeme, posypeme lžící konopného semínka a zakapeme konopným olejem. Ozdobíme rajčátky a podle chuti nasekanou chilli papričkou.
Text: Kateřina Bednářová & tým Jez konopí