Dnešní recept na vynikající polévku z pečeného květáku s konopnou smetanou je ochutnávkou z připravované konopné kuchařky, která vzniká ve spolupráci s týmem Jez konopí. Kuchařka bude v prodeji na internetu od prosince letošního roku. Redakce magazínu Konopí vřele doporučuje!
Přísady:
• 1 celý květák
• 1 palice česneku
• ½ hrnku konopných semínek
• 2 lžíce slunečnicových semínek
• 1 cibule
• 1 bobkový list
• pár snítek tymiánu
• olej
• 8 lžic strouhaného parmazánu
Postup:
- Konopná a slunečnicová semínka zalijte studenou vodou a nechte přes noc namočit. Pokud si dopředu nevzpomenete, nechte je namočené aspoň hodinku.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Na velký plech vyložený pečicím papírem udělejte 8 hromádek ze strouhaného parmazánu (nechte mezi nimi velké mezery, sýr se při pečení rozteče). Pečte asi 5 minut, až bude sýr rozteklý. Potom vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Květák rozeberte na větší růžičky a pokapejte olejem. Česnekovou palici seřízněte u stopky, aby se ukázaly stroužky. Celou ji také potřete olejem. Květák a česnek dejte na plech, stáhněte teplotu trouby na 180 stupňů a pečte půl hodiny. Po upečení nechte česnek zchladnout a potom opatrně vymáčkněte jednotlivé stroužky.
- Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na oleji. Přihoďte bylinky a nechte rozvonět. Potom přidejte pečený květák a česnek, zalijte litrem vody a vařte 10 minut. Pak vylovte bobkový list a polévku rozmixujte dohladka.
- Konopná a slunečnicová semínka rozmixujte na hladký, hustý krém, který svou konzistencí připomíná smetanu. Přidejte směs do polévky a nechte už jen přejít varem. Při podávání každou porci polévky ozdobte kousky parmazánových chipsů.
Text: Kateřina Bednářová & tým Jez konopí