Magazín Konopí
  • Domů
  • Rubriky
  • Aktuální vydání
  • Předplatné
  • Prodejní místa
    • Prodejní místa č. 34
    • TRIPACK: Prodejní místa
  • Archiv
  • O nás
    • Kdo jsme
    • Redakce
    • Kalendář akcí 2025
    • Inzerce
    • Partneři
    • Kontakty
  • Vyhledávání
  • EN
Facebook Instagram Twitter YouTube SoundCloud

První jarní bylinky

7. května 2020 | Rubrika: Vaporizace
Podběl je vhodný i pro osoby trpící cukrovkou.

Podběl je vhodný i pro osoby trpící cukrovkou.

Po letošní zimě by bylo zvláštní prohlásit, že „příroda se probouzí“, když tentokrát ani nešla pořádně spát. Nicméně jaro je tu a venku se vše krásně zelená. Při prvních toulkách krajinou se můžeme porozhlédnout po bylinkách, které jsou vhodné ke sběru, sušení a hlavně – k vaporizování.  

Podběl proti kašli

K bylinkám, které na jaře vyrážejí ze země jako první, patří jednoznačně podběl lékařský. Má nejčastější setkání s podbělem probíhala u krajnic silnic, kde si to vesele razil skrze štěrk – jako dítě jsem byla podbělem nadšená a žluté, značně zaprášené kvítky jsem nosila mamce jakožto tu nejdravější ze všech bylin. 

Pravda je taková, že podběl roste v příkopech, u silnic, i u kamenitých cest – prostě všude tam, kde by si žádná jiná rostlina netroufla. Pro sběr bude ale samozřejmě vhodné najít si ho mimo komunikace, což může být na vlhčích místech u vody či na loukách.

Listy podbělu obsahují více účinných látek než květy a jsou také pro vaporizaci vhodnější.

Podběl má typicky žluté kvítky a teprve po jejich odkvětu raší podbělové listy. Zajímavé je, že listy obsahují více účinných látek než květy a samotný list je také pro vaporizaci vhodnější, a to z technického důvodu – sušené květy mají jemné chmýří, které se při vyšší teplotě laicky řečeno „připéká“ na stěny komory.

Pokud bychom to ale chtěli zkusit i s květem, je vhodný vaporizér s plně konvekčním zahříváním, protože se nezahřívají samotné stěny komory, ale horký vzduch komorou jen proudí.   

Sušený list podbělu je dobré vaporizovat při teplotě kolem 190 °C – při první vaporizaci jsem se vyšší teploty obávala, protože lístky jsou křehké až rozpadající se, ale podběl mile překvapil svou stabilitou. Při této teplotě měl příjemnou, jemně nahořklou chuť a ani stopu po jakémkoli přepálení. 

Tip: Mírně nahořklou chuť podbělu můžeme zjemnit a vyšperkovat smícháním s konopím či mátou.

A proč je dobré se o podběl zajímat? Ulevuje zejména od zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích, rozpouští hlen, zklidňuje úporný kašel, mírní chrapot a dokonce i projevy astmatu. Má protizánětlivé účinky a díky obsahu zinku je vhodný i pro osoby trpící cukrovkou, protože zinek napomáhá využití inzulínu. Jelikož ale vše má svůj rub i líc, i u podbělu si dávejme pozor na dlouhodobé užívání – mohl by negativně působit na játra. 

Kopřiva na detox

Další rostlinou, která na sebe nenechá na jaře dlouho čekat, je všeobecně známá kopřiva. Na zahradách bývá nevítaným hostem, ovšem vzhledem k jejím účinkům bychom jí měli vzít na milost. Nejvíce rozšířeným druhem kopřivy je u nás kopřiva dvoudomá, o něco méně rozšířená je kopřiva žahavka a velice vzácnou se stala kopřiva lužní.

Vaporizovaná kopřiva je skutečná lahůdka.
Vaporizovaná kopřiva je skutečná lahůdka.

Ať už dvoudomá či žahavka, nejvíce účinných látek získáme sběrem mladých kopřiv – takových těch úplně malinkých, které sbíráme skoro celé. Sušenou rostlinku vaporizujeme na teplotu mezi 150–190 °C.

Ze zkušenosti mohu říct, že vaporizovaná kopřiva je skutečná lahůdka – její chuť je plná a žahavost se při vaporizaci projeví svěžím, až skoro mentolovým dozvukem. Je to jedna z mála bylin, u které je chuť sama o sobě tak výjimečná, že není potřeba ji nijak „ozvláštňovat“. 

Chuť kopřivy je plná a při vaporizaci se projeví svěžím, skoro mentolovým dozvukem.

Kopřiva je známá pro své detoxikační účinky, antiseptické vlastnosti i schopnost snížit krevní tlak i vysokou hladinu krevního cukru. Kopřiva podpoří imunitu i chuť k jídlu, zapůsobí proti jarní únavě i alergiím a zbaví nás bolesti hlavy. Jednoduše je multifunkční.

Medvědí česnek na imunitu

Typicky jarní bylinou je medvědí česnek. Ten se v posledních letech stal mimořádně módní záležitostí a je cílem nájezdů „česnekochtivých“ davů. Na našem území roste běžně, nejvíce na Moravě, severovýchodní části republiky, ale třeba i v Praze.

Tip: Nejrychlejší sklizně medvědího česneku se dočkáte, pokud použijete jeho sazeničky. Ty se vysadí na jaře a trvá jen několik týdnů, než sklidíte první lístky. Druhou možností je pěstování ze semínek, což je ale běh na dlouhou trať – sejí se na podzim a první sklizeň přichází až napřesrok.

Vyskytuje se na vlhčích, stinných místech. Protože má v médiích evidentně kvalitní „promo“, zájem o něj je nevídaný. Netroufám si ale odhadnout, kolik z těchto česnekomilů ho chodí sklízet za účelem vaporizace. Počítejme v řádech jednotek…

Medvědí česnek nepatří mezi ohrožené rostliny, což ale neznamená, že je vhodné ho sklízet po kilech. Obzvlášť vezmeme-li v úvahu, že ho lze snadno vypěstovat na zahrádce a dokonce i v truhlíku! 

Vaporizovat medvědí česnek je jako jíst jemné česnekové brambůrky. Dalo by se říct, že jde o ideální doplněk k pivu, až na to, že česneková vaporizace vás nezasytí. Teplotu bych doporučila od 160 do 190 °C, ale velmi záleží na osobní chuti. Vaporizace medvědího česneku je skvělý zážitek, na který nezapomene ani váš vaporizér – co si budeme povídat, aroma je aroma a bez následného důkladnějšího čištění se neobejdete.

Medvědí česnek má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
Medvědí česnek má protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Medvědí česnek má protizánětlivé a antibakteriální účinky, patří mezi silná přírodní antibiotika. Posiluje imunitu a má detoxikační schopnost. Pyšní se také protiplísňovými účinky, pomáhá při trávicích a střevních potížích a ulevuje i při revmatických bolestech. 

Nasuš si sám – nebo navštiv krám

Každou z těchto bylinek si můžete koupit už sušenou v obchodě. Na kvalitě nic neztratí a budete to mít bez práce. Pokud se však budete potulovat po českých luzích a hájích, mrkněte kolem sebe. Možná budete překvapeni, že to „žluté cosi“ je podběl, který pozitivně naruší vaše vaporizační stereotypy, a obyčejná žahavá kopřiva se stane doslova lahůdkou. Jaru zdar!

Ohodnoťte tento článek
bylinkykopřivamedvědí česnekpodbělvaporizace

Veronika Moravcová

K vaporizaci a bylinkám přišla jak slepá k houslím, ale svět rostlin ji rychle chytl za srdce. Nyní na sobě ochotně testuje všechny dostupné byliny a šíří vaporizační osvětu mezi lidmi.

  • Zajímá vás více? Magazín Konopí je k dostání v novinových stáncích a trafikách po celé republice. Lze si ho i výhodně předplatit.

    Starší čísla stejně jako to aktuální si můžete v tištěné i elektronické podobě objednat na webu send.cz.

  • Mohlo by vás zajímat

    • Zdroj: Storz & Bickel Vaporizace

      Vaposhow

    • Zdroj: Kvalitnivaporizer Vaporizace

      Vaposhow

    • Zdroj: Kvalitnivaporizer Vaporizace

      Vaposhow

    Napište komentář Zrušit odpověď

    Vyhledávání

    Nejnovější články

    • Foto: Ondřej Vašina

      Téma: Proč povolit samopěstování

      16. července 2025
    • Konopí u Svatého Sedláčka

      Jak od ledna příštího roku legálně pěstovat?

      15. července 2025
    • Zdroj: Unsplash

      Receptor CB1: Co to je a jak funguje?

      14. července 2025
    • Plíseň bují uvnitř květu a na povrchu nemusí být dlouho poznat. Foto: Mr. José

      Růstová a květová fáze 

      11. července 2025

    Facebook YouTube SoundCloud
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Obchodní podmínky

    MAGAZÍN KONOPÍ

    První český magazín o léčbě konopím pro pacienty, lékaře i širokou veřejnost. Druhé letošní vydání č. 34 je k dostání od 28. 4. ve stáncích a vybraných poštách po celé republice. Číslo 35 vyjde 10. 10. 2025.

    Kontakt: office@konomag.cz

    Tel.: +420 737 300 375

    RUBRIKY

    • Dopisy čtenářů
    • Editorial
    • Infografiky
    • Komentáře
    • Látky v konopí
    • Léčba
    • Letem světem
    • Mýty & fakta
    • Návody & recepty
    • Nezařazené
    • Obsah
    • Pěstování
    • Poradna
    • PR články
    • Předplatné & balíčky
    • Příběhy pacientů
    • Pro zdravotníky
    • Reportáže
    • Rozhovory
    • Soutěže
    • Vaporizace
    • Výzkumy
    • Zákony
    • Zvěroléčba

    NEJNOVĚJŠÍ

    • Foto: Ondřej Vašina

      Téma: Proč povolit samopěstování

      16. července 2025
    • Konopí u Svatého Sedláčka

      Jak od ledna příštího roku legálně pěstovat?

      15. července 2025

    VYHLEDÁVÁNÍ

    Sledujte nás

    Facebook Instagram LinkedIn
  • Magazín Konopí

    Potvrďte, že je vám 18 let, a vyberte si konopné cookies dle chuti
    Sušenky jsou nejlepší s Konopím, a ty naše jsou hodně vypečené! Cookies nám pomáhají zlepšovat služby nabízené čtenářům, protože díky veskrze anonymním drobkům poznáme, na co máte chuť. Tak co, dáte si?

    Souhlasem s nastavením cookies zároveň potvrzujete, že vám již bylo 18 let.
    Funkční Vždy aktivní
    Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
    Předvolby
    Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
    Statistiky
    Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
    Marketing
    Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
    Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
    Vyberu si
    {title} {title} {title}
    Konopí č. 34 právě v prodeji!
    Získejte aktuální vydání magazínu Konopí

    Zjistit více