Méně známá, ale o to zajímavější publikace z pera amerického aktivisty a spisovatele Williama Drakea se zdaleka nevěnuje pouze vaření.
Bill Drake se proslavil jako autor asi první tištěné knihy o pěstování konopí ve Spojených státech The Cultivators Handbook of Marijuana (Příručka pro pěstitele marihuany – česky nevyšlo), která spatřila světlo světa v roce 1969.
O jedenáct let později vydal knihu Marijuana Foods, která byla vůbec první americkou publikací – alespoň podle autorových slov – věnovanou léčbě konopím a přípravě různých pokrmů a extraktů. V roce 2002 vyšlo druhé, doplněné vydání, jehož český překlad byl vydán loni.
Ne tak ledajaká kuchařka
Ač by se tak mohlo zdát z názvu, nejedná se o typickou kuchařku plnou lahodných receptů a krásných fotografií, ze kterých by se vám sbíhaly sliny. Recepty jsou sice zajímavé a chutné, ale bez jakéhokoli obrazového doprovodu.
Hlavní heslo zní „postupuj pomalu“.
Hlavním motivem prolínajícím se celou knihou totiž není dokonalý kulinářský zážitek, nýbrž léčba. I z toho důvodu je prvních padesát stran, tedy zhruba třetina obsahu, věnováno povídání o principech působení konopí v potravě, o jeho léčebných účincích, bezpečné konzumaci a různých úskalích (od předávkování THC až po možné problémy se zákonem).
Teprve až druhá část Vaříme s konopím zavede čtenáře do kuchyně, kde se nejprve naučí připravovat konopné máslo, extrahovat rostlinu v alkoholu a dalších oblíbených médiích sloužících k získávání kanabinoidů (vepřové sádlo nebo třeba i smetana). Pak konečně přichází část třetí, kde najdeme recepty na pokrmy obsahující extrakty připravené podle instrukcí v části druhé.
Před samotnými recepty autor detailně vysvětluje výpočet vhodného dávkování, opakovaně varuje před předávkováním a radí, jak se jakýmkoli potenciálně nepříjemným stavům vyhnout. Hlavní heslo samozřejmě zní „postupuj pomalu“, z čehož jasně vyplývá, že s konopím v kuchyni není radno si zahrávat.
Lidský přístup
Vaříme s konopím není ani typickou kuchařkou vytištěnou na křídovém papíře s recepty hrajícími barvami, ani typickou „léčebnou“ publikací sepsanou lékařem či jiným pracovníkem ve zdravotnictví.
Autor detailně vysvětluje výpočet vhodného dávkování a opakovaně varuje před předávkováním.
Jedná se o skromný mix, který místo aby hýřil krásnými fotografiemi, raději představuje konopí v kuchyni v první řadě jako lék a veškeré odborné medicínské informace předává srozumitelným jazykem zkušeného konopného pacienta.