Konopné tinktury jsou často neprávem opomíjeny, ačkoli jsou velmi účinné a jejich výrobu zvládne úplně každý. Zajišťují rychlé vstřebání a nástup účinků, čímž se osvědčují nejen u vnitřního užití, ale i při kožní aplikaci, například u bolestivých naraženin.
Co je konopná tinktura ?
Konopná tinktura je výluh obvykle získávaný macerací bylin v alkoholovém základu. V bylinkářství je tento způsob zpracování velmi oblíben a používá se odnepaměti. Velkou výhodou tinktur je zejména možnost jejich dlouhodobého skladování, kdy ve tmě a chladu vydrží i déle než rok.
Alkohol má schopnost na sebe vázat a konzervovat vysoké množství účinných látek. Tinktury jsou proto ideální pro intenzivní bylinnou terapii. Lze je užívat přímo pod jazyk či přidávat do šťávy, čaje, polévky, omáček, džusů, smoothies nebo třeba salátových zálivek.
Kde kapky použijete?
Při potírání kůže je využijete k úlevě od kožních infekcí a plísní. Masáže kloubů a svalů pomohou při bolestech pohybového aparátu.
Jak na výrobu kapek z konopí?
Výběr alkoholu
Pro přípravu konopných tinktur se hodí alespoň 40% alkohol. Použít můžeme konzumní líh, klasickou vodku nebo jinou pálenku. V našich krajích je oblíbená zejména slivovice či hruškovice, nejlépe pak ta z plodů vlastní zahrady. Pro tinktury cílené na topickou (kožní) aplikaci je nepřekonatelná klasická Alpa francovka, která je plná i dalších prospěšných látek.
Upozornění: Nikdy nepoužívejte průmyslový alkohol nebo masážní líh, které jsou obzvláště pro vnitřní užití zcela nevhodné.
Příprava konopí
Konopí používáme pouze sušené a před použitím je dekarboxylujeme, čímž aktivujeme účinné látky. Dekarboxylaci konopí provádíme pečením nahrubo podrcených paliček na plechu v troubě vyhřáté na cca 110 až 130 °C, přibližně 10 až 15 minut, „do křupava“. Více se o tomto procesu dočtete v magazínu Konopí č. 1.
Protřepat a uležet
Připravené konopí a další ingredience dle vybraného receptu dáme do zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem, zalijeme alkoholem a pár minut intenzivně protřepáváme. Je dobré zvolit o něco větší sklenici, než je objem ingrediencí, aby nebyla úplně plná, a zbyl prostor na důsledné rozhýbání obsahu.
Následně odložíme do tmy k nejméně dvoutýdennímu odpočinku při pokojové teplotě. Zejména během prvního týdne směs každý den opět důkladně protřepeme.
Výslednou tinkturu dvakrát scedíme: poprvé přes sítko, podruhé přes mokrý kávový filtr. Pokud použijete suchý filtr, hrozí, že se do něj část cenné tinktury nenávratně vsákne.
Tipy na použití kapek z konopí
Při vnitřním užití tinktur začněte na dávce 1 mililitr. Dle výsledků můžete postupně přidávat až do nástupu kýženého účinku, který obvykle přichází už po 15–20 minutách, což je velké plus tinktur.
Pokud si přejete z výtažku odstranit alkohol, nakapejte jej do horkého čaje nebo polévky. Prakticky všechen se odpaří a účinné látky z tinktury přejdou do vody.
Upozornění: Někteří bylinkáři proces extrakce urychlují zahříváním alkoholu, což ale v domácích podmínkách rozhodně nedoporučujeme. U zahřívání totiž vzniká riziko, že alkoholová směs vzplane.
2 Komentářů
Směs můžete zahřívat a nemusí vzplanout, když ji dáte do zavařovací sklenice a víčko důkladně utáhnete ,a vložíte do vodní lázně kde zahříváme voda nesmí překročit bod varu stačí cca 50 až 60 stupňů Celsia. je to vlastně takové zavařování.
jen bych doplnil, že Alpa v současnosti obsahuje denaturovaný alkohol, nezdá se mi proto moc vhodná k vnitřnímu užívání..