Konopné semínko, olej či protein se stávají čím dál běžnější součástí naší stravy. Začínáme si uvědomovat, že ani naši předci ho nekonzumovali čirou náhodou a že zdravotních benefitů se v něm skrývá povícero. V nové poradně věnované zdravé výživě si budeme klást otázky ohledně konopného stravování.
Co je lepší konzumovat z hlediska zdraví – loupané, nebo neloupané semínko?
Konopné semínko je vlastně malým oříškem s dužinou a slupkou. Dužina obsahuje přes 30 procent tuku, je výjimečně bohatá na dvě esenciální mastné kyseliny: kyselinu linolovou (omega-6) a kyselinu alfa-linolenovou (omega-3). Dále je skvělým zdrojem bílkovin, protože více než 25 procent její výživové hodnoty pochází z vysoce kvalitních bílkovin.
Slupka naopak obsahuje vysoké množství vlákniny – rozpustné i nerozpustné – která prospívá zdravému trávení. Také v ní nalezneme vysoký obsah minerálů, jako je fosfor, draslík, mangan, sodík, hořčík, síra, vápník, železo a zinek. Semena sice dává smysl konzumovat celá, ale je to velmi nepraktické. Neloupaná semena jsou téměř nestravitelná a rozkousání odolné slupky není nic příjemného.
Naštěstí řešení existuje. Konopná semínka si objednáme loupaná a k nim je možno si přikoupit i drcenou vlákninu z konopných otrub ve formě prášku nebo kapslí. Loupaná semínka mají mnohostranné použití v kuchyni, vlákninový prášek je nejlepší v rámci snídaně přisypat do jogurtu nebo cereálií s mlékem.
Máte dotaz ohledně využití konopí ve zdravé výživě? Zeptejte se našeho experta Františka Švejdy z firmy Jez konopí na adrese info@jezkonopi.cz, rád vám zde odpoví! Do předmětu zprávy napište „Poradna“.