Magazín Konopí
  • Domů
  • Rubriky
  • Aktuální vydání
  • Předplatné
  • Prodejní místa
    • Prodejní místa č. 34
    • TRIPACK: Prodejní místa
  • Archiv
  • O nás
    • Kdo jsme
    • Redakce
    • Kalendář akcí 2025
    • Inzerce
    • Partneři
    • Kontakty
  • Vyhledávání
  • EN
Facebook Instagram Twitter YouTube SoundCloud

Z historie konopí jako potraviny

16. října 2020 | Rubrika: Mýty & fakta
Konopí bylo kromě jiného i symbolem ochrany.

Konopí bylo kromě jiného i symbolem ochrany. Zdroj: WikiCommons

O konopí se často hovoří jako o plodině tradiční, dokonce jedné z nejstarších, neboť ho lidé různě využívají již tisíce let. Je-li naším tématem konopí jako potravina, zkusme se podívat do minulosti, jak a kdy se vlastně konopí jedlo. 

První zmínky v souvislosti s léčebným použitím konopí jsou poměrně známé. Dohledat historické záznamy o konopí jako potravině je složitější. Na jednu stranu máme poznatky o rozšířeném pěstování, na druhou stranu informace o konkrétním využití spíše chybí. 

Než hypotéza, že se konopí jako potravina neexistovalo, je však platnější logické vysvětlení, že využívání konopných semen jako potraviny nebo krmiva nepředstavovalo pro naše předky něco mimořádného, co by stálo za pečlivé zaznamenání. Koneckonců i autor těchto řádek kupoval již v osmdesátých letech krmivo pro papoušky pod názvem semenec, a v žádném případě ho nenapadlo, že se jedná o konopné semínko.

Chléb, víno a konopí

Jeden z mála historických pramenů ukazuje, že konopí bylo rovnocenným doplňkem ostatních, můžeme říci základních potravin. Svědčí o tom známý nápis v ulici Via Indipendenza  v italské Bologni, datovaný do roku 1220: „Panis vita, canabis protectio, vinum laetitia.“ Česky to znamená: „Chléb dává život, konopí ochranu, víno zábavu.“

Hájek se obecně k využití konopí staví poměrně neutrálně a opět nás přivádí k myšlence, že konopí představovalo běžnou konzumní plodinu, určenou převážně pro „prostý lid“.

Z výroku vyplývá více věcí: jednak si byli dobře vědomi léčivých účinků konopí, do nějž se odívali a jímž se živili – a jednak jim pěstování konopí přinášelo značné bohatství.

Kniha De honesta voluptate et valetudine (O početném potěšení a dobrém zdraví) autora Bartolomea Platina z roku 1465 byla první tištěnou kuchařkou na světě. Obsahuje mimo jiné kapitolu o užívání konopí v léčivých nápojích a jako doplněk k jiným potravinám (např. víno nebo koláč). 

Konopím proti hladomoru

Svědectví o průběhu hladomoru v roce 1770 v severovýchodních hraničních oblastech tehdejšího Polska (dnešní části Litvy a Běloruska), kdy zemřelo na dvacet tisíc lidí, potvrzuje konzumaci konopných produktů. Konopí i ostatní „jedlé trávy“ dle pamětníků konzumovali taktéž i Poláci vystěhovaní na Sibiř ve čtyřicátých letech 20. století.

S ohledem na další podobné informace z Polska a Slezska se tedy jeví, že konopí bylo potravinou spíše pro nižší vrstvy a ostatní se k němu obraceli až v okamžicích nouze. Konopné kaše a polévky jedli těžce pracující lidé, kteří museli získat maximální nutriční hodnotu s nízkými náklady – známým příkladem jsou ruští burlaci, tahači plavidel proti proudu řeky.

Autor první tištěné kuchařky Bartolomeo Platina věnoval ve své knize konopí celou kapitolu.
Autor první tištěné kuchařky Bartolomeo Platina. Zdroj: WikiCommons

Roli „průmyslové výživy“, kterou v antice plnila čočka, mohlo mít ve středověké i novověké střední a východní Evropě konopné semínko. Dobře se uchovávalo, poměrně snadno zpracovávalo a připravovalo, jeho chuť nebyla výrazná, ale celkem příjemná, přičemž nutriční hodnota vyhovovala požadavkům náročného fyzického zaměstnání.

Konopné semínko bylo též vnímáno za potravinu dnešními slovy „dietní“ (a to ve smyslu jak „postní“, tak i „pro speciální výživu“). K tomu nás vede zmínka o použití v německých středověkých klášterech – čtyřicítka mnichů spořádala polévku z téměř tří kilogramů konopného semínka, tří a půl litru vína, bílého chleba, drcených jablek a koření. Polévce byly připisovány posilující až energizující účinky. 

Nejen semínko

Často se v kuchyni používaly i zelené části. Pravděpodobně nejen kvůli zintenzivnění chuti, ale i kvůli blahodárným účinkům kanabinoidů, ačkoli tehdy je samozřejmě nikdo neznal. 

Dokladem toho je známý Herbář od Pietra Mattioliho z 16. století, který do češtiny přeložil a svými poznatky doplnil Tadeáš Hájek z Hájku. Konopná (semenečná) polévka byla u nás široce rozšířeným pokrmem a zelené části rostlin si do ní chasníci přidávali tak náruživě, až se překladateli zdálo vhodné před jejím nadužíváním varovat! Hájkovi je přisuzován i výrok: „Pak nemá být ten národ blbý, když pořád jí tu kaši ze semence.“

„Chléb dává život, konopí ochranu, víno zábavu.“

Mattioli, respektive Hájek se obecně k využití konopí staví poměrně neutrálně a opět nás přivádí k myšlence, že konopí představovalo běžnou konzumní plodinu, určenou převážně pro „prostý lid“. Zmiňuje mimo jiné i konopné mléko vyrobené ze semínek a bílého vína. To sloužilo ke zmírnění trávicích obtíží u lidí i zvířat. Vysloveně pozitivně se staví k využití semence jako krmiva – uvádí z vlastní zkušenosti příklad zvýšení nosnosti slepic a to, že snášely i v zimním období, což bylo netypické.

Tehdy i dnes

Rekapitulace historických poznatků o konopí jako potravině potvrzuje, že díky svým vlastnostem je člověku prospěšné v jakékoli, tedy i dnešní době. Konopí je potravinou jednoduchou a dostupnou, lehce stravitelnou, s prokazatelně vysokou nutriční hodnotou a pozitivním vlivem na zdraví konzumentů.

Nebaví vás číst? Tento i další články si můžete poslechnout namluvené profesionálem s příjemným hlasem na našem YouTube kanále!

2/5 - (1 vote)
historiekonopné semenopotravinasemenecsemenovyužití konopí

František Švejda

Nadšenec do historie, milovník kvalitního a zdravého jídla, jehož okolí musí již šest let snášet to, že mluví téměř výhradně o konopí. Poslední dva roky navíc všechny nutí, aby konopí i jedli.

  • Zajímá vás více? Magazín Konopí je k dostání v novinových stáncích a trafikách po celé republice. Lze si ho i výhodně předplatit.

    Starší čísla stejně jako to aktuální si můžete v tištěné i elektronické podobě objednat na webu send.cz.

  • Mohlo by vás zajímat

    • Pěstírna léčebného konopí. Mýty & fakta

      Kontrola kvality: Pilíř bezpečnosti a účinnosti 

    • Ilustrace: Joža Uprka (Cesta na pole) Mýty & fakta

      Konopí, zelená nit českých dějin

    • Zdroj: Pexels.com Mýty & fakta

      Mýty a fakta o regulaci: Konopí jako vstupní brána do světa tvrdých drog

    Napište komentář Zrušit odpověď

    Vyhledávání

    Nejnovější články

    • The enthusiastic team behind Humboldt Seed Commpany. Benjamin Lind, Co-founder & chief Science Officer, Nathaniel Pennington, Founder & CEO, Halle Pennington, Products Executive

      Novinky od Humboldt Seed Company pro rok 2025

      24. června 2025
    • Zdroj: Pexels

      Povlaky na polštáře s CBD zlepšují spánek zdravotních sester

      23. června 2025
    • Peter a Mirka Ižovi pár dní před začátkem sklizně ve svém konopném poli. Foto: Yana Barysheva

      Opožděná renesance slovenského konopí

      22. června 2025
    • Zdroj: Pexels

      Užívání konopí během menstruačního cyklu

      20. června 2025

    Facebook YouTube SoundCloud
    • Inzerce
    • Kontakty
    • Obchodní podmínky

    MAGAZÍN KONOPÍ

    První český magazín o léčbě konopím pro pacienty, lékaře i širokou veřejnost. Druhé letošní vydání č. 34 je k dostání od 28. 4. ve stáncích a vybraných poštách po celé republice. Číslo 35 vyjde 10. 10. 2025.

    Kontakt: office@konomag.cz

    Tel.: +420 737 300 375

    RUBRIKY

    • Dopisy čtenářů
    • Editorial
    • Infografiky
    • Komentáře
    • Látky v konopí
    • Léčba
    • Letem světem
    • Mýty & fakta
    • Návody & recepty
    • Nezařazené
    • Obsah
    • Pěstování
    • Poradna
    • PR články
    • Předplatné & balíčky
    • Příběhy pacientů
    • Pro zdravotníky
    • Reportáže
    • Rozhovory
    • Soutěže
    • Vaporizace
    • Výzkumy
    • Zákony
    • Zvěroléčba

    NEJNOVĚJŠÍ

    • The enthusiastic team behind Humboldt Seed Commpany. Benjamin Lind, Co-founder & chief Science Officer, Nathaniel Pennington, Founder & CEO, Halle Pennington, Products Executive

      Novinky od Humboldt Seed Company pro rok 2025

      24. června 2025
    • Zdroj: Pexels

      Povlaky na polštáře s CBD zlepšují spánek zdravotních sester

      23. června 2025

    VYHLEDÁVÁNÍ

    Sledujte nás

    Facebook Instagram LinkedIn
  • Magazín Konopí

    Potvrďte, že je vám 18 let, a vyberte si konopné cookies dle chuti
    Sušenky jsou nejlepší s Konopím, a ty naše jsou hodně vypečené! Cookies nám pomáhají zlepšovat služby nabízené čtenářům, protože díky veskrze anonymním drobkům poznáme, na co máte chuť. Tak co, dáte si?

    Souhlasem s nastavením cookies zároveň potvrzujete, že vám již bylo 18 let.
    Funkční Vždy aktivní
    Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
    Předvolby
    Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
    Statistiky
    Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
    Marketing
    Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
    Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
    Vyberu si
    {title} {title} {title}
    Konopí č. 34 právě v prodeji!
    Získejte aktuální vydání magazínu Konopí

    Zjistit více