Již v minulých číslech jsme informovali o týmu chemiků z kalifornské firmy Abstrax Tech, který hledali původce „skunkového“ odéru konopí.
V novém článku, jenž vyšel v časopise ACS Omega, tito chemici uvádějí, že terpenový profil různých odrůd je pozoruhodně podobný, což naznačuje, že na jedinečných vůních jednotlivých genotypů se mohou podílet i jiné látky než terpeny.
Význam terpenů je pravděpodobně v kontextu aroma konopí přeceňován.
Spojením senzorických studií s chemickou analýzou odvodili vzájemný vztah mezi sloučeninami, které vytvářejí rozmanité vůně. Identifikovali zejména novou třídu těkavých sirných sloučenin, která je zodpovědná za výrazné citrusové aroma u některých odrůd, anebo třeba skatol, který je klíčovým zdrojem chemického aroma u jiných.
Jejich poznatky jednak rozšiřují znalosti o chemii konopí setého, ale také ukazují, že význam terpenů je pravděpodobně v kontextu aroma konopí přeceňován. V praxi mohou tyto aromatické látky spolu s terpeny sloužit jako ukazatele „čerstvosti“ a pomoci spotřebitelům při nákupu výrobků.