Jídlo má pohladit v břiše i potěšit zrak, a tyto zapečené paprikové lusky plněné zeleninou, houbami, kuskusem a konopnými semínky rozhodně splňují oba požadavky vrchovatou měrou. Recept nasytí čtyři osoby a jeho příprava potrvá hodinu a půl, ale bude to stát za to!
Přísady:
- 6 velkých baculatých paprik na plnění
- 1 paprika do náplně
- 8 žampionů portobello
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g kuskusu
- 100 g kukuřice
- 100 g čedaru nebo jiného tvrdého sýru
- 3–4 lžíce konopných semínek, konopný olej
- 2 lžíce oliv
- 1–2 lžičky taco kořenicí směsi
- olej
- sůl a pepř
Postup:
- Houbám vylomte nožičku. Houbové kloboučky potřete olejem a předpečte 10–15 minut v troubě při teplotě 180 stupňů. Houby většinou pustí poměrně dost vody, která by s náplní nedělala dobrotu. Po předpečení kloboučků proto tekutinu vylijte.
- Ze všech paprik odstraňte jádřinec a rozkrojte je podélně napůl. Papriku na náplň nakrájejte na kostičky, přidejte také pokrájené nožičky hub. Papriky k naplnění zatím nechte stranou.
- Osmažte cibuli nakrájenou na kostičky i nasekaný česnek. Přidejte krájené papriky a houby. Osolte, ochuťte kořenicí směsí a poduste, dokud zelenina nezměkne. Kuskus připravte podle návodu.
- Nyní smíchejte všechny suroviny náplně dohromady. Opečené papriky a houbové nohy přidejte ke kuskusu. Smíchejte se strouhaným sýrem, kukuřicí, nakrájenými olivami a konopnými semínky. Dolaďte chuť solí a pepřem.
- Naplňte do připravených paprikových půlek a houbových kloboučků a krátce zapečte v troubě pod grilem. Podávejte ještě zatepla a pro chuť můžete zakápnout přírodním nebo ochuceným konopným olejem.
Text: Kateřina Bednářová & tým Jez konopí